05.04.2017

CIASTO CZEKOLADOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY BEZ MĄKI



składniki:

  • 200 g czekolady deserowej
  • 30 ml mleka
  • 30 g kakao
  • 60 ml gorącej wody
  • 160 g masła, rozpuszczonego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 60 g pistacji, grubo posiekanych
  • 40 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
  • 4 jaja
  • starta skórka z pomarańczy, sparzonej
  • 30 ml soku wyciśniętego z pomarańczy


Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mleko i kakao z wodą. Dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier, orzechy i żółtka. Całość miksujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą czekoladową. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C. Studzimy, posypujemy cukrem pudrem oraz pistacjami.

SMACZNEGO :)



ZAPRASZAM NA MÓJ SŁODKI INSTAGRAM:

_._happy_cake_._


htthttps://www.blogger.com/follow.g?view=FOLLOW&blogID=7377577298368664771ps://2.bp.blogspot.com/-ejSqyrF-vFE/WKw2s722hxI/AAAAAAAAHds/G9HBgcGBtzcXtUrv4MVhPp7Zz-Xrw8iEQCLcB/s1600/Untitled18.jpg
Odpowiadam na każdy komentarz. :) Serdecznie dziękuję za każde kliknięcie, napewno się odwdzięczę.
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)