23.06.2015

TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO

Hej, dziś mam dla Was przepis na TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. Jest bardzo lekki, a do tego to ciekawsza wersja tradycyjnego sernika bez pieczenia.Bardzo łatwy do zrobienia i smaczny. pozdrawiam :*







składniki:
  • 1 kg sera mielonego z wiaderka
  • 350 ml śmietany 30%
  • 200 g cukru pudru
  • 500 ml musu truskawkowego (ok. 0,5kg  truskawek)
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1kg truskawek
  • 4,5 łyżki żelatyny
  • 300 g herbatników
  • 150 g masła

Masło rozpuszczamy. Miksujemy herbatniki i mieszamy z  masłem. Foremkę 22 x 26 cm wykładamy folią spożywczą. Na dno wysypujemy herbatniki i  rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy foremkę do lodówki.
Ser miksujemy z cukrem pudrem. Truskawki miksujemy w blenderze na mus, i dodajemy do sera podaną ilość. Całość wymieszać. Żelatynę zalewamy 9 łyżkami gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie. Ciągle ubijając wlewamy przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Na wierzch stężałego sera układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

*wyszło mi trochę więcej masy serowej, która nie zmieściła się do brytfanki, więc rozlałam trochę w małe foremki, tworząc mini serniczki. :)