Hej, dziś mam dla Was przepis na TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. Jest bardzo lekki, a do tego to ciekawsza wersja tradycyjnego sernika bez pieczenia.Bardzo łatwy do zrobienia i smaczny. pozdrawiam :*
składniki:
- 1 kg sera mielonego z wiaderka
- 350 ml śmietany 30%
- 200 g cukru pudru
- 500 ml musu truskawkowego (ok. 0,5kg truskawek)
- 2 galaretki truskawkowe
- 1kg truskawek
- 4,5 łyżki żelatyny
- 300 g herbatników
- 150 g masła
Masło
rozpuszczamy. Miksujemy herbatniki i mieszamy z masłem. Foremkę 22 x 26 cm wykładamy folią spożywczą. Na
dno wysypujemy herbatniki i rozprowadzamy równomiernie. Wstawiamy foremkę do lodówki.
Ser miksujemy z cukrem pudrem. Truskawki miksujemy w blenderze na mus, i dodajemy do sera podaną ilość. Całość wymieszać. Żelatynę zalewamy 9 łyżkami gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie. Ciągle ubijając wlewamy przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Na wierzch stężałego sera układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ser miksujemy z cukrem pudrem. Truskawki miksujemy w blenderze na mus, i dodajemy do sera podaną ilość. Całość wymieszać. Żelatynę zalewamy 9 łyżkami gorącej wody, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy serowej i mieszamy delikatnie. Ciągle ubijając wlewamy przestygniętą żelatynę (może być lekko ciepła).
Masę serowo-truskawkową wylewamy na przygotowany spód i wstawiamy do lodówki do stężenia. Galaretki rozpuszczamy w 2,5 szklankach gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Na wierzch stężałego sera układamy truskawki i zalewamy gęstniejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz