14.02.2017

FAWORKOWE KREMÓWKI

 Hej, zbliża się tłusty czwartek, z tej okazji mam dziś przepis, który zasięgnęłam z książki, którą jakiś czas temu można było dostać w Lidlu i która jest naprawdę świetna. Przepis na kremówki na cieście podobnym do faworków, które z całą pewnością przypadną do gustu fanom tego przysmaku.




Składniki:
ciasto:
  • 220 g mąki 
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 ml spirytusu
  • 10 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • kilka łyżek zimnej wody
  • olej do smażenia 
krem:
  • 50 ml wody
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 6 g żelatyny namoczonej w 40 ml wody
  • 40 ml spirytusu
  • 400 ml śmietanki 30 % 
CIASTO:
Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, śmietanę, spirytus, masło i cukier puder. Wyrobić ciasto przez dłuższą chwilę, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć dodać kilka łyżek wody.  Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 45 min. 
Na patelni rozgrzać olej, schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować  cienko i wyciąć okręgi o średnicy ok. 8cm. Smażyć  z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki wyjąć na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.

KREM:
Z wody i cukru ugotować syrop. Żółtka ubić mikserem i stopniowo dolewać gorący syrop. Ubić na puszystą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i dodać do ubitych żółtek. Dodać spirytus, odstawić do wystudzenia. Gdy masa będzie letnia, ubić śmietankę i połączyć z masą. Wstawić do lodówki no ok. 1 godzinę

Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć krem na krążek ciasta i przykryć drugim krążkiem, posypać cukrem pudrem.




https://www.blogger.com/follow.g?view=FOLLOW&blogID=7377577298368664771