Hej Kochane, jak po świętach? Pewnie większość z Was jest porządnie najedzona, jednak zbliża się Sylwester i jeśli robimy imprezę w domu to oczywiście nie obędzie się ona bez przekąsek. Dlatego dziś dzielę się z Wami pomysłami na przekąski w wersji mini, które nie tylko są proste w przygotowaniu i nie zajmą nam dużo czasu ale przede wszystkim sa przepyszne. Każdy z przepisów sama przetestowałam, uwielbiam je i robię na każdej imprezie, a co najważniejsze gościom zawsze bardzo smakuje.
POZDROWIONKA :*
WYTRAWNE MINI PTYSIE
składniki:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
- 1 opakowanie serka śmietankowego np. Almette
- 100 g łososia wędzonego na zimno lub szynki
- świeży koperek
- pieprz
wykonanie:
Wodę i masło zagotowujemy (masło powinno się
rozpuścić). Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, szybko mieszamy ciasto tak
długo, aż stworzy się konsystencja dość zwartego ciasta, odchodzącego od
brzegów garnka. Ciasto musi chwilę wystygnąć. Następnie dodajemy do ciasta
jajka, jedno po drugim i dokładnie miksujemy. Nasze ciasto na ptysie wkładamy
do worka cukierniczego z końcówka z dużą
gwiazdą. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,
pozostawiając 1,5 cm odstępy między ciastkami. Pieczemy w
temperaturze 200ºC przez około 30 minut . Następnie studzimy.
Mini ptysie przekrawamy na pół i przy pomocy
tej samej końcówki co ciasto wyciskamy śmietankowy serek na dolną część ptysia,
pieprzymy, na to kładziemy kawałeczek wędzonego łososia lub zwinięty pasek szynki i koperek. Przykrywamy czapeczką.
BABECZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 70g szynki
- 100g startego sera
- Szczypiorek
- Jajko
- 60ml śmietany 18%
Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka.
Foremki na muffinki nasmarować masłem. Włożyć kółka, każde
nakłuć widelcem. Nałożyć szynkę i ser.
Jajko lekko ubić ze śmietaną, dodać szczypiorek, sól i
pieprz. Do każdej babeczki wlać sos.
Piec w 180 stopniach ok. 25 min.
ŚLIMACZKI
składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 15 dag szynki
- 15 dag żółtego sera
- Jajko
- 2 łyżki śmietany
- szczypiorek
Szynkę
i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. dodać śmietanę, białko jaja i szczypiorek,
przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze,
nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. następnie
pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem
blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.
ROLADKI Z TORTILLI
Duże placki tortilli posmarować serkiem, położyć szynkę, sałatę, starty ser żółty, na brzeg ułożyć paski
papryki ,lub ogórka do dekoracji . Zwiinąć ciasno w rulon ,owinąć folią i
wstawić co lodówki. Może być na całą noc.
NADZIEWANE OGÓRKI
składniki:
- 2 ogórki
- 250g twarogu (takiego w kostce, z pergaminu)
- kilka dużych, świeżych rzodkiewek
- 2 małe ząbki czosnku
- pęczek zieleniny (koperku, szczypiorku, natki pietruszki)
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz czarny
- koperek i rzodkiewka do dekoracji
Ogórki umyć,
obrać i pokroić w poprzek na wałeczki o szerokości ok. 3 cm. Ustawić
je obok siebie i z każdego wydrążyć środek, zostawiając kawałek dna.
Twarożek
wymieszać z solą i pieprzem oraz posiekaną drobno zieleniną, dodać czosnek
przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno rzodkiewkę, dokładnie wymieszać.
Przygotowany serek nakładać, z małą górką, do ogórkowych miseczek, udekorować
koperkiem i kawałkiem rzodkiewki, schłodzić w lodówce i wyjąć na ok. 30 minut
przed podaniem.
BAZYLIOWE ŁÓDECZKI
składniki:
- małe kulki mozzarelli
- bazylia
- pomidorki koktajlowe
Na wykałaczkę nadziać liść bazylii przy samym końcu, następnie nadziać pomidorek i kulkę lub pół mozzarelli, na koniec nadziać drugi koniec listka bazylii.
Odpowiadam na każdy komentarz. :) Serdecznie dziękuję za każde kliknięcie, napewno się odwdzięczę.
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz