28.12.2016

6 POMYSŁÓW NA SYLWESTROWE MINI PRZEKĄSKI


Hej Kochane, jak po świętach? Pewnie większość z Was jest porządnie najedzona, jednak zbliża się Sylwester  i jeśli robimy imprezę w domu to oczywiście nie obędzie się ona bez przekąsek. Dlatego dziś dzielę się z Wami pomysłami na przekąski w wersji mini, które nie tylko są proste w przygotowaniu i nie zajmą nam dużo czasu ale przede wszystkim sa przepyszne. Każdy z przepisów sama przetestowałam, uwielbiam je i robię na każdej imprezie, a co najważniejsze gościom zawsze bardzo smakuje.
POZDROWIONKA :*

 WYTRAWNE MINI PTYSIE


składniki:

  •  250 ml wody
  •  125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  •  4 jajka
  •  1 opakowanie serka śmietankowego np. Almette
  • 100 g łososia wędzonego na zimno lub szynki
  •   świeży koperek
  •    pieprz

wykonanie:

Wodę i masło zagotowujemy (masło powinno się rozpuścić). Zdejmujemy z ognia i dodajemy mąkę, szybko mieszamy ciasto tak długo, aż stworzy się konsystencja dość zwartego ciasta, odchodzącego od brzegów garnka. Ciasto musi chwilę wystygnąć. Następnie dodajemy do ciasta jajka, jedno po drugim i dokładnie miksujemy. Nasze ciasto na ptysie wkładamy do worka cukierniczego z końcówka z dużą gwiazdą. Masę wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając 1,5 cm odstępy między ciastkami. Pieczemy w temperaturze 200ºC przez około 30 minut . Następnie studzimy.

Mini ptysie przekrawamy na pół i przy pomocy tej samej końcówki co ciasto wyciskamy śmietankowy serek na dolną część ptysia, pieprzymy, na to kładziemy kawałeczek wędzonego łososia lub zwinięty pasek szynki i koperek. Przykrywamy czapeczką.





BABECZKI Z  CIASTA FRANCUSKIEGO


składniki:

  •  opakowanie ciasta francuskiego
  • 70g szynki
  • 100g startego sera
  • Szczypiorek
  •  Jajko
  •   60ml śmietany 18%

Ciasto rozwałkować, szklanką wyciąć kółka.
Foremki na muffinki nasmarować masłem. Włożyć kółka, każde nakłuć widelcem. Nałożyć szynkę i ser.
Jajko lekko ubić ze śmietaną, dodać szczypiorek, sól i pieprz. Do każdej babeczki wlać sos.
 Piec w 180 stopniach ok. 25 min.






ŚLIMACZKI


składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag szynki 
  •  15 dag żółtego sera
  • Jajko 
  • 2 łyżki śmietany 
  • szczypiorek

Szynkę i ser pokroić w drobniutką kosteczkę. dodać śmietanę, białko jaja i szczypiorek, przyprawić pieprzem i wymieszać. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze, nałożyć nadzienie, zostawiając brzegi wolne i zwinąć jak strudel. następnie pokroić na plastry grubości 2 cm i układać płasko na wyłożonej pergaminem blasze. Ślimaczki posmarować żółtkiem i piec 15-18 minut w temperaturze 200 stopni.




ROLADKI Z TORTILLI


Duże placki tortilli posmarować serkiem,  położyć szynkę, sałatę, starty ser żółty, na brzeg ułożyć paski papryki ,lub ogórka do dekoracji . Zwiinąć ciasno w rulon ,owinąć folią i wstawić co lodówki. Może być na całą noc.

 NADZIEWANE OGÓRKI


składniki:

  • 2 ogórki
  • 250g twarogu (takiego w kostce, z pergaminu)
  •  kilka dużych, świeżych rzodkiewek
  • 2 małe ząbki czosnku
  •  pęczek zieleniny (koperku, szczypiorku, natki pietruszki)
  •  1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • koperek i rzodkiewka do dekoracji

Ogórki umyć, obrać  i pokroić w poprzek na wałeczki o szerokości ok. 3 cm. Ustawić je obok siebie i z każdego wydrążyć środek, zostawiając kawałek dna.

Twarożek wymieszać z solą i pieprzem oraz posiekaną drobno zieleniną, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną drobno rzodkiewkę, dokładnie wymieszać. Przygotowany serek nakładać, z małą górką, do ogórkowych miseczek, udekorować koperkiem i kawałkiem rzodkiewki, schłodzić w lodówce i wyjąć na ok. 30 minut przed podaniem.



BAZYLIOWE ŁÓDECZKI
 składniki:
  •   małe kulki mozzarelli
  • bazylia
  • pomidorki koktajlowe 
 Na wykałaczkę nadziać liść bazylii przy samym końcu, następnie nadziać pomidorek i kulkę lub pół mozzarelli, na koniec nadziać drugi koniec listka bazylii.


Odpowiadam na każdy komentarz. :) Serdecznie dziękuję za każde kliknięcie, napewno się odwdzięczę.
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz