składniki:
- 200 g czekolady deserowej
- 30 ml mleka
- 30 g kakao
- 60 ml gorącej wody
- 160 g masła, rozpuszczonego
- 50 g cukru trzcinowego
- 60 g pistacji, grubo posiekanych
- 40 g orzechów laskowych, grubo posiekanych
- 4 jaja
- starta skórka z pomarańczy, sparzonej
- 30 ml soku wyciśniętego z pomarańczy
Kakao rozpuszczamy w gorącej wodzie. Czekoladę rozpuszczamy,
dodajemy mleko i kakao z wodą. Dolewamy rozpuszczone masło, dodajemy cukier,
orzechy i żółtka. Całość miksujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz skórkę z
pomarańczy. Białka ubijamy na sztywną pianę, ostrożnie mieszamy z masą
czekoladową. Tortownicę (średnica 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia,
wylewamy ciasto i pieczemy około 50 minut w temp. 180°C. Studzimy, posypujemy
cukrem pudrem oraz pistacjami.
SMACZNEGO :)
ZAPRASZAM NA MÓJ SŁODKI INSTAGRAM:
_._happy_cake_._
Odpowiadam na każdy komentarz. :) Serdecznie dziękuję za każde kliknięcie, napewno się odwdzięczę.
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz