17.10.2016

POMARAŃCZWE MINI GNIAZDKA

Cześć, piczenie i przygotowywanie różnych słodkości jest moją wielką pasją tak samo jak moda, dlatego postanowiłam, że na blogu będzie pojawiać się więcej różnych przepisów. Każdy z Was lub większość pewnie nie raz jadł bądź widział w cukierni ciastko nazwywane gniazdkiem. Są pyszne, więc kiedy w moje ręce wpadł przepis na mini wersję tego przysmaku od razu postanowiłam je przygotować. Nie są one wcale trudne do wykonania za to później możemy rozkoszować się ich pysznym smakiem. Zapraszam :)

POMARAŃCZOWE GNIAZDKA



składniki:

  • sok i skórka z 1 małej pomarańczy
  • sok pomarańczowy
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • szczypta soli
  • 4 jajka

 lukier:

  • 120 g cukru pudru
  • 30-40 ml soku pomarańczowego
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy

Z pomarańczy ocieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Sok ze świeżej pomarańczy uzupełniamy sokiem z kartonika, tak aby otrzymać 220 ml.

220 ml soku z pomarańczy, masło, 1/2 ilości otartej skórki z pomarańczy i szczyptę soli zagotowujemy w większym rondlu. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, parzymy przez ok. 1 minutę. Ciasto wyjmujemy z rondla i studzamy.

Stopniowo dodajemy jajka, miksując ciasto mikserem.

Papier do pieczenia tniemy na kwadraty wielkości 10 x 10 cm. Na pojedyncze kawałki papieru do pieczenia wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego bądź szprycy z gwiazdkową końcówką wianuszki z ciasta.

Do garnka nalewamy oleju, tak aby sięgał do 4 cm jego wysokości.

W gorącym oleju umieszczamy wyciśnięte za pomocą rękawa cukierniczego wianuszki wraz z papierem do pieczenia (po chwili papier sam się odklei, po czym usuwamy go). Wianuszki smażymy na złoty kolor z obu stron. Usmażone wianuszki wyciągamy na papierowe ręczniki w celu odsączenia z tłuszczu.

 Wszystkie składniki na lukier łaczymy razem i polewamy nim gniazdka.
 SMACZNEGO :*