31.01.2017







SKŁADNIKI:


masa:

  • 200 g masła
  • 3 duże łyżki nutelli
  • 2 żółtka
  • 2 szklanki mleka
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
biszkopt: (forma 23 x 35 cm)
  • 4 jajka
  • 50 g  cukru
  • 1 szkl mąki 
  • 2 łyżki kakao 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
  • 500 g śmietanki 30 %
  • 2 śmietan-fixy 
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
  • 24 sztuki herbatników maślanych
  • 24 sztuki herbatników kakaowych
nasączenie:
  • 1/2 szklanki naparu z kawy 
  • 2-3 łyżki amaretto


Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut, w temp. 180 C.

  Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i zagotować. Budyń wystudzić.

Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać. 

Biszkopt nasączyć mieszanką kawy z amaretto. Wyłożyć masę czekoladową. Położyć warstwę jasnych herbatników. Następnie posmarować je powidłami śliwkowymi i przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.

Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz ze śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc. 

Wierzch udekorować startą czekoladą. 


https://www.blogger.com/follow.g?view=FOLLOW&blogID=7377577298368664771