4.01.2017

OCZY CARYCY




Hej, dziś mam dla Was przepis na ciasto, które wszyscy w moim domu uwielbiają. Jest troszkę pracochłonne, ale warte swojego smaku. :)

 SKŁADNIKI: 

ciasto jasne: 
  • 6 białek 
  • 1,5 szklanki cukru 
  • 1 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżka octu 
  • 1/3 szklanki oleju


ciasto ciemne: 
  • 6 żółtek 
  • 2 jajka 
  • 6 łyżek cukru 
  • 4 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju


krem budyniowy:
 

  • 1 3/4 szklanki mleka 
  • budyń śmietankowy bez cukru 
  • 2 łyżki cukru
  •  1 cukier waniliowy 16g 
  • 1 kostka miękkiego masła
 
dodatkowo:
  •    2 galaretki agrestowe
  •    paczka okrągłych biszkoptów 180g

napar:
 

  • 1 łyżeczka kopiasta kawy + 0,5 szklanki wrzątku
  • 1 łyżeczka cukru
 
polewa: 
  • tabliczka gorzkiej czekolady 
  • ¼ kostki masła


Ciasto jasne: białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, makę, ocet i olej.
Delikatnie wymieszać.


Ciasto ciemne: żółtka z jajkami utrzeć z cukrem do białości.
Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej.
 
Wymieszać. Blaszkę o wymiarze 33x23 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.


Na blachę wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto.
Przemieszać delikatnie widelcem.

Piec w piekarniku nagrzanych do 180 stopni przez około 35 minut. Wystudzić.


Krem: budyń ugotować w 1 i 3/4 szklanki mleka, dodać cukier i cukier waniliowy.
Wystudzić. Budyń utrzeć z miękkim masłem.


Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić.


Galaretki rozpuścić w pół litra wrzątku.
Pozostawić do wystudzenia i stężenia.

 Polewa:
Masło rozpuścić  w rondelku, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę. Poczekac chcwilę i wymieszać.

Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki.
Na jednym wyłożyć połowę kremu.
Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą.
Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę.
Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem.
Polać polewą czekoladową i posypać orzechami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz