22.03.2017

ROLADA CZEKOLADOWA Z KAWOWĄ NUTĄ



 

ciasto

  • 6 jaj
  • 70 g cukru
  • 50 g mąki
  • 10 g mączki ziemniaczanej
  • 30 g kakao

mus

  • 80 g żółtek
  • 30 g cukru
  • 40 ml naparu kawowego (100 ml wody + 20 g kawy)
  • 200 g czekolady deserowej
  • 10 g żelatyny
  • 400 g ubitej śmietanki

 

polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka miękkiego masła


ciasto na roladę


Jaja ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Kakao, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesiewamy przez sito. Po ubiciu jaj mieszamy wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarowujemy równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) na 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier pergaminowy.

mus kawowo-czekoladowy


100 ml wody zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. Kawę zaparzamy kilka minut. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej. Żelatynę namaczamy w wodzie. Na parze ubijamy cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy napar kawowy i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do musu kawowego dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Studzimy i łączymy z ubitą śmietanką.

Mus wylewamy na wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy.Za pomocą papieru pergaminowego zwijamy roladę dość mocno i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.

polewa czekoladowa


Śmietankę podgrzewamy razem z masłem, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę.

 


ZAPRASZAM NA MÓJ SŁODKI INSTAGRAM:

_._happy_cake_._

 
https://2.bp.blogspot.com/-ejSqyrF-vFE/WKw2s722hxI/AAAAAAAAHds/G9HBgcGBtzcXtUrv4MVhPp7Zz-Xrw8iEQCLcB/s1600/Untitled18.jpg
Odpowiadam na każdy komentarz. :) Serdecznie dziękuję za każde kliknięcie, napewno się odwdzięczę.
Jeśli podoba Ci się mój blog zaobserwuj, jeśli spodoba mi się Twój zrobię to samo. :)