SKŁADNIKI:
masa:
- 200 g masła
- 3 duże łyżki nutelli
- 2 żółtka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
biszkopt: (forma 23 x 35 cm)
- 4 jajka
- 50 g cukru
- 1 szkl mąki
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ponadto:
- 500 g śmietanki 30 %
- 2 śmietan-fixy
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
- 24 sztuki herbatników maślanych
- 24 sztuki herbatników kakaowych
nasączenie:
- 1/2 szklanki naparu z kawy
- 2-3 łyżki amaretto
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier, żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylać na blachę
wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20 minut, w
temp. 180 C.
Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka.
Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i
zagotować. Budyń wystudzić.
Masło utrzeć na puch. Cały czas miksując, stopniowo dodawać budyń. Do masy
budyniowej dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt
nasączyć mieszanką kawy z amaretto. Wyłożyć masę czekoladową. Położyć
warstwę jasnych herbatników. Następnie posmarować je powidłami
śliwkowymi i
przykryć warstwą ciemnych ciasteczek.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz ze śmietan-fixami. Wyłożyć na wierzch
ciasta. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Wierzch udekorować startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz