Hej, zbliża się tłusty czwartek, z tej okazji mam dziś przepis, który zasięgnęłam z książki, którą jakiś czas temu można było dostać w Lidlu i która jest naprawdę świetna. Przepis na kremówki na cieście podobnym do faworków, które z całą pewnością przypadną do gustu fanom tego przysmaku.
Składniki:
ciasto:
- 220 g mąki
- 4 żółtka
- szczypta soli
- 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany
- 10 ml spirytusu
- 10 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- kilka łyżek zimnej wody
- olej do smażenia
krem:
- 50 ml wody
- 100 g cukru
- 4 żółtka
- 6 g żelatyny namoczonej w 40 ml wody
- 40 ml spirytusu
- 400 ml śmietanki 30 %
CIASTO:
Mąkę przesiać, dodać żółtka, sól, śmietanę, spirytus, masło i cukier puder. Wyrobić ciasto przez dłuższą chwilę, jeśli składniki nie będą chciały się połączyć dodać kilka łyżek wody. Wyrobione ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na ok. 45 min.
Na patelni rozgrzać olej, schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować cienko i wyciąć okręgi o średnicy ok. 8cm. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone krążki wyjąć na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
KREM:
Z wody i cukru ugotować syrop. Żółtka ubić mikserem i stopniowo dolewać gorący syrop. Ubić na puszystą masę. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej i dodać do ubitych żółtek. Dodać spirytus, odstawić do wystudzenia. Gdy masa będzie letnia, ubić śmietankę i połączyć z masą. Wstawić do lodówki no ok. 1 godzinę
Za pomocą rękawa cukierniczego nałożyć krem na krążek ciasta i przykryć drugim krążkiem, posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz