mus
- 80 g żółtek
- 30 g cukru
- 40 ml naparu kawowego (100 ml wody + 20 g kawy)
- 200 g czekolady deserowej
- 10 g żelatyny
- 400 g ubitej śmietanki
polewa
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miękkiego masła
ciasto na roladę
Jaja ubijamy
z cukrem na puszystą pianę. Kakao, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesiewamy przez
sito. Po ubiciu jaj mieszamy wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy.
Masę rozsmarowujemy równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
pergaminowym. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C
(termoobieg) na 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy
papier pergaminowy.
mus kawowo-czekoladowy
100 ml wody
zagotowujemy. Do gotującej się wody wsypujemy 20 g kawy i mieszamy. Kawę
zaparzamy kilka minut. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali lub w kąpieli wodnej.
Żelatynę namaczamy w wodzie. Na parze ubijamy cukier z żółtkami. Gdy cukier się
rozpuści, dodajemy napar kawowy i energicznie ubijamy do momentu uzyskania
puszystej masy. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w kuchence mikrofalowej. Do
musu kawowego dodajemy rozpuszczoną czekoladę i żelatynę. Studzimy i łączymy z ubitą śmietanką.
Mus wylewamy
na wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy.Za pomocą papieru pergaminowego zwijamy roladę dość mocno i
wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
polewa czekoladowa
Śmietankę podgrzewamy razem z masłem, zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz